“Csak” egy tüdőgyulladás

#covidnapló2

Jelenleg a nem covidos betegeknek nem sok esélyük van. Egyrészt nem véletlen, hogy az intenzívesek jó része másik kórházból kerül át, egészségügyi intézményben kapja el a covidot. Az sem, hogy negatív teszt nélkül szinte lehetetlen felsőlégúti vizsgálatot kérni…

Távgyógyítás van. Telefonos állapotfelmérés. Van pár elvetemült háziorvos, aki még fogad betegeket, de a jellemző többség, rendelet szerint április óta nem. Felsőlégúti panasszal, negatív teszt nélkül senki… se sztk, se kórház, se magánorvos… Jó, de honnan lesz negatív teszt, ha sehol se fogadnak?
Nem könnyű most annak, aki egy lábtöréssel kórházba kerül. Annak sem…
2020.09.14-én elcsúszott anyu a vizes padlón
2020.09.17 – Sípcsont proximalis végének törése miatt lemezes műtét
2020.09.22-én hazaengedték, hasmenéssel, ami hamar rendbejött. Véralvadásgátló injekciót kap.
2020.09.24 – nagyon lassan gyógyul a sebe, sebfertőzésre gyanakszunk. Mellette hőemelkedés, de csak 37,3 a legmagasabb, hidegrázás.
2020.09.28 – húgyúti fertőzés kezdődik, de 2-3 nap alatt megoldódik.
2020.09.27 – varratszedés, egy rész lassabban gyógyul
2020.09.29 – Kórházi kontrol: a seb 1 cm-en nem szépen gyógyult, látszik a lemez, ragasztással rögzítették. Alaposan kitisztították. Tenyésztést kértek. Hőemelkedés (36,5 – 37,2 ingadozó)
2020.10.02 – Kórházi kontrol: a seb továbbra sem szépen gyógyul, újra alaposan kitisztították, tenyésztés kértek, CRP vérvételt vettek, gyulladást mutat, minden tenyésztés negatív, hőemelkedés megszűnt, hidegrázás megszűnt – valószínű a sebtől volt
2020.10.03 – elindult a sebgyógyulás, megszűnt a váladékozás, varasodás elindul, nagyon örülünk! Anyu lassan, de sétál vele, mozgatnia kell. Padunkon napozik.
2020.10.04 – Előző nap picit meghűlt, hurutos jellegű köhögés indult, rögtön szólunk a dokinak, köptetőt javasoltak: ACC 600-at szed. Nyomjuk bele a mézet, gyömbért, hársfateát…
2020.10.05 – Nem javul, újabb telefon, a felsőlégúti panaszokra antibiotikumot kap, Ani – Sandoz 250 mg szedése megkezdődött, alacsony hőemelkedése van (37 – 37,1)
2020.10.06 – a köhögés erősödik, nagyon fura, étvágytalan, kedvetlen. Fekvő betegek esetében a tüdőgyulladásra gyanakszunk, elkezdődik a telefonálgatás. Háziorvos, Sztk, röntgen, körzeti kórház nem fogad, csak negatív teszttel. Negatív teszt állami több napos történet. Magán laborok csak egészségest fogadnak. Szerzünk gyorstesztet, negatív, megnyugszunk, CSAK tüdőgyulladás lesz ez. Anyu már fullad, nehezen, de szerzünk mentőt. Mivel nem lázas, nincs semmi covid tünetet, a köhögése is hurutos, nem száraz, nem nagyon akaródzik. Ismeretségen keresztül mégis lesz.
Covidos mentő jön azért, nagyon rémísztő ahogy beengedem őket, teljes szkafanderben, mi meg anyu mellett állunk, maszkot rakunk fel a saját házunkban. Csak annyit akarunk elérni, hogy ráhallgassanak anyu tüdejére. Előtte teszt kell, mert kórház is az alapján fogadja. Úgyhogy a legközelebbi sürgősségire viszik. Teszt nélkül senki semmit.
Hisszük, hogy egy hülye tüdőgyulladás, amit nem vettünk észre időben. Olvasok sokat róla és picit és haragszom, hogy egyetlen egy orvos sem mondta, pedig sokkal beszéltünk az elmúlt napokban. Nem mondták, hogy a fekvő betegeknél kialakulhat gyakran a tüdőgyulladás. Nem mondták, hogy nem kell, hogy lázzal és köhögéssel, vagy tüdőfájdalmakkal járjon. Hogy a tünetek között ott a zavartság! Anyu, ha picit is, de fura volt az utolsó napokban. Nem ette a kedvenc ételeit és nem nevetett. 3 hete feküdt, annak tudtuk be, hogy picit el van keseredve, nagyon aktív nő, mindig menne. Minden orvosnak elmondtam, de senki nem szólt, hogy „az zavartság, az egy tüdőgyulladás tünet”… ha hamarabb… ha hamarabb tudjuk…
Anyu a sürgősségin vár. Ahol nincs kórterem, ahol nincs étkezés, nincs vacsora, nincs reggeli, nem lehet bejuttatni ennivalót sem. Telefonon beszélünk, mondja, hogy mindenki súlyos tünetes aki bent van, nem is visznek mást. Mellette pozitív covidosok, akik átszállításra vagy szobára várnak. A legtöbben a folyosón ülnek. Anyu végül a törött lába miatt kap ágyat egy haldokló covidos bácsi mellett. Mi drukkolunk és dühösek is vagyunk, hogy a sok covidos között kell töltenie az idejét… Anyu megnyugtat, hogy a legprofibb maszkot kapta, mindent fertőtlenítenek… A doki szerint ráhallgatva tüdőgyulladás gyanu, de készül majd CT, másnapra lesz teszt eredmény is. Alig alszunk.
Éjjel eszünkbe jut, hogy olvastuk, a leletek mindenki számára hozzáférhetőek. Próbálkozunk, sikerül anyu ügyfélkapujába bejutni, azon keresztül látjuk a leleteket. Fél óránként frissítünk.
Nem mondjuk, hogy rosszul jártak el, nem mondjuk, hogy jól. Nem mondunk semmit, de kegyetlen ahová került anyu. Kimerült fáradt orvosok, fáradt nővérkék…
folyt. köv.
addig ha valakit a másik oldal is érdekel: