Vihar előtti csend

#nemtudommiajó
#covidnapló1
Minden családra hatással van a Covid. Az első hullám, a második hullám, a korlátozások. Halljuk mindenhonnan, hogy egyre több a beteg világszerte, sokunknak már vannak ismerősök, akik átestek rajta, vagy ismerőseik révén „csak” karanténba kerültek.
Ami a híradókban történik, még olyan távolinak tűnik. Nézzük és olyan mintha semmi közünk nem lenne hozzá. Pedig van…
Halljuk az alapinfókat, hogy két méter távolságot is képes a vírus „repülni”, hogy 20-30 percig életképes egy helyiségben, hogy tárgyakon akár két hétig is megmarad. Halljuk, de nem értjük, nem realizáljuk.
Nem lehet teljes rettegésben élni – tartjuk és mindenki a saját módján védekezik is, meg nem is. Mi is. Nem retteg a családunk ha egy kilincset kell megfogni, vagy közösségbe menni, de odafigyelünk. Valljuk be, nagyon kevesen tartják be azokat az előírásokat, amikkel tényleg meg lehet akadályozni a vírus terjedését.
Az ajánlottak szerint, a legdurvábban fertőzött régiókba komolyabban veszik. Nálunk is sok intézmény bejáratánál ki van függesztve, hogy mi az, amivel tényleg megvédhetjük a családunkat. Van egy jogszabályokba foglalt ajánlás, kötelező elemekkel. És van a legszigorúbb önkorlátozás, ami ténylegesen megvéd.
– használjunk folyamatosan szájmaszkot, mossuk, cseréljük az egyszer használatosakat
– mindent fertőtlenítsünk, amivel más is érintkezett vagy amit „kintről” hozunk be. Igen, a cipőtalpat belépéskor, igen a mobilt, az iskolatáskát…
– tartsuk a 2 méter távolságot…
– nem mindegy milyen fertőtlenítőt használunk
Folytathatnánk, de itt azért nagyon sokan elvéreztek. Pedig igen, a vírust így lehet teljesen kikerülni. Így élni viszont nem annyira életszerű.
Pedig valahol tudjuk, hogy a vírus létezik. Azt is tudjuk, hogy a fertőzöttek 80%-a nem mutat tüneteket. Ezért is terjed ennyire gyorsan. Nem csak nálunk, mindenhol. Amióta suli van, felgyorsultak. Hétvégén 43 halott, ma 64…
Egyre több országban zárják le a határokat, kijárási tilalmat rendelnek el, korlátozzák a boltok, intézmények nyitva tartását. Prágában este 9 után kimenni tilos, kutyát sétáltatni is csak 500 méterre, sulik bezártak. Nálunk is ez lesz, idő kérdése. Meg a felelősséggé, hogy mennyire engedjük terjedni.
Újra bezár a világ és akár szeretnénk, akár nem, újra elkerülhetetlen lesz.
Véleménye mindenkinek van a Covidról és mindenki próbálja ráerőszakolni a másikra annélkül, hogy tudná, a másiknak milyen érzelmei vannak ezzel kapcsolatban.
– Vannak a fanatikusan tagadók. Igen, bicskanyitogató, mikor a hazugságaikat terjesztik:
– Vannak, akiktől a hivatalos információ jön, csak mindig más és naponta 2x ellentmondásosak egymásnak.
– Vannak a sötétben tapogatózók „Ismersz te Covidost? Mi nem” – ezt naponta lehet hallani.
– Vannak akik ismerik a tényeket, tájékozottak, de mégsem járnak úgy, ahogy tudják kellene.
– És vannak az első fecskék, akik érzik a veszélyt, akik már bezárkóztak. Maguk miatt. Talán miattuk nem terjed olyan gyorsan. Vagy nem.
Te melyik típus vagy? A családod melyik típus? Hajlandó lennél komolyabban venni, ha a környezetedben sorba dőlnének ki több hétre az ismerősök? Akkor betartanád a szigorításokat ha nagyon közeli ismerősöd miatt aggódnál?
Csak gondolatok… mi sem fertőtlenítjük a mobilokat, pedig köztudottan a fémeket sokkal tovább életképesek. Mi is megfogjuk a boltban a termékeket, pedig lehet rajta vírus az előző tejfölvásárlótól… senki nem tartja a 2 méter távolságot, pedig annyit kellene. Az államilag ajánlott 1-1,5 métert sem. Suliba járhat karanténos pozitív rokona, nem számít kontaktszemélynek. Maszkot se kell hordania. A gyerekeim mellé is ülhet, mi is ülhetünk bárki mellé.
Hiába a sok korlátozás, hétvégén 5 boltból 4-ben az eladók se viseltek maszkot, nem hogy a vevők – saját élmény vidéken. Mert ők biztos nem ismernek még olyan Covidost, aki nem kapott levegőt…
Ahogy egy covidos mentős mondta: „Akiket ő szállít a fertőző osztályra, már sosem kételkednek a vírusban”.